Аврора contact_centre for_partners [email protected] Instagram Youtube Facebook Tiktok Telegram Linkedin Viber

1 донація рятує 3 життя: як війна вплинула на культуру донорства в «Аврорі»

За стандартами ВООЗ, Україна потребує 33 донори на 1000 населення. Ще до війни ми мали дефіцит, бо кількість донорів була втричі меншою. Щоби вчасно забезпечувати кров’ю та її компонентами тих, хто потребує, у резерві мають бути два мільйони постійних донорів. Тому так важливо здавати кров не ситуативно й епізодично, а  систематично — саме це головна ціль проєкту корпоративного донорства в «Аврорі».   

 

До повномасштабного вторгнення ми отримували поодинокі запити від співробітників на донорство для рідних і кількість донацій на рік була незначною. Активні воєнні дії в країні стали поштовхом для масштабування та створення системного підходу в донорстві, адже запит на донації з кожним днем ставав все більшим. І сьогодні в «Аврорі» одна з найрозвиненіших систем корпоративного донорства в Україні.  

  

  • На рахунку аврорівців вже 1500 донацій, що рівноцінно 4500 потенційно врятованим життям.  

  • Кожні 2 місяці проводяться колективні Дні донора, з можливістю здавати кров безпосередньо в офісі у Полтаві (у Вінниці є колективні виїзні донації на станцію переливання).  

  • Корпоративна база «Аврори» налічує понад 540 донорів.  

  • У постійного донора «Аврори» — від 4 донацій на рік. 

 

Євген та Юлія Пронченки — подружжя, колеги й донори «Аврори». Кілька питань стосовно їхнього досвіду донорства в «Аврорі» задали Євгену. 

  

Що вас мотивує здавати кров?  

 

Моя мотивація полягає в тому, щоб бути корисним для суспільства та насамперед для нашої армії. З самого початку повномасштабного вторгнення ми прямо з робочого місця допомагали хлопцям, оскільки ми знаходились поруч з окружною. У моїх товаришів був волонтерський штаб, через нас хлопцям привозили їжу та допомогу. І ми разом з дружиною передавали військовим, та відразу ж зрозуміли, що можемо допомагати ще й кровʼю. 

 

Оскільки я служив в поліції в Луганській області до 2019 р., здавав неодноразово і вже розумів, що саме цим треба теж допомагати, бо моя група крові доволі рідкісна та завжди потрібна. Потім дізналися про ініціативу від «Аврори», яка нас теж ще більше змотивувала здавати кров.  

  

Чи початок повномасштабного вторгнення вплинув на ваше ставлення до донорства? 

 

Ми обоє з Луганської області, війна для нас почалась ще у 2014 році. Бачили всі ці жахи, тому коли почалась повномасштабна війна, ми відразу розуміли, що робити. Дуже сильно змінилось ставлення до всього, коли познайомились з нашими військовими друзями, та зрозуміли, що ми повинні робити все, що в наших силах, для того, щоб допомогти війську та виграти цю війну. Тому донорство — це як один з варіантів допомоги.  

  

Дружина до донорства долучилася завдяки вашому прикладу?  

Так, але змогла здати кров тільки з третьої спроби, через те, що вона в мене маленька та просто не вистачало ваги. Надалі плануємо разом здавати кров та можливо змотивуємо колег з магазину робити це з нами.  

 

 

«Агенти крові» — взаємодія, яка вивела підтримку донорства «Авророю» на новий рівень  

 

 

Навесні 2023 року «Аврора» стала партнером ГО «Агенти крові». Це громадське об’єднання з 2015 року пропагує регулярне, свідоме та безоплатне донорство крові. Велика база волонтерів, чергування в медичних закладах, корпоративне донорство, тематичні мистецькі проєкти цієї організації перетворюють донорство крові на потужний волонтерський рух.   

  

Завдяки інституційній підтримці від «Аврори» ГО «Агенти крові» зробили чимало:  

 

  • запустили проєкт «Донатити — це норма»: залучено понад 6 тис. нових донорів;  

  • реалізували проєкт «Привіти передали» разом з мережею ресторанів Києва: дні донора 14-го числа щомісяця;  

  • провели 2 конкурси «ArtDonation». У 2023 році темою конкурсу було «Системне донорство, як культурна норма», долучилося 122 учасники з 12 країн світу та України, провели 11 виставок. У 2024 році темою конкурсу стала «Турбота починається з себе». У конкурсі взяли участь 128 учасників з 12 країн світу та України, загалом допущені 162 роботи, організовано 26 виставок. Зараз готується лінійка мерчу з роботами ілюстраторів з метою підсилення проєкту;  

  • відправили 73 313 смс вдячності донорам за їхню донацію крові;  

  • волонтери Агентів провели 512 чергувань в Центрах крові для супроводу донорів;  

  • організували 102 виїзних чергування;  

  • забезпечили необхідними витратними матеріалами 4 Центри крові.  

  • Крім того, Агенти створили колекцію пінів «Клітини крові» — це спосіб залучення до повторного  донорства через гейміфікацію і позитивну мотивацію. У колекції 18 різних клітин крові, а отже донор вмотивований прийти на донацію 18 разів. За підтримки «Аврори» було виготовлено й роздано донорам 7800 значків (їх отримують і аврорівці).   

  

Донорство — це неоціненний внесок в порятунок постраждалих від війни, а отже надважлива підтримка країни та населення у складні часи.