Аврора for_partners contact_centre [email protected] Instagram Youtube Facebook Tiktok Telegram Linkedin Viber

Ощадливе виробництво або LEAN в Аврорі

Три роки тому «Аврора» почала свій шлях впровадження ощадливого виробництва – LEAN Management. Концепція менеджменту була створена на японському підприємстві «Toyota» і заснована на неухильному прагненні до усунення всіх видів втрат. Ощадливе виробництво передбачає залучення у процес оптимізації бізнесу кожного співробітника та максимальну орієнтацію на споживача.

«Аврора», як і «Toyota», впроваджує LEAN з метою усунення втрат у робочих процесах.

Перший досвід LEAN Management ми перейняли від європейських колег. Під час впровадження у нашій компанії зустріли супротив, але вірили в LEAN-методи! Тому, набравшись терпіння та вклавши багато сил, досягли цілі! І тепер компанія живе по філософії LEAN.

Зараз на території офісу підтримки, логістики та у магазинах успішно впроваджені три інструменти LEAN, які активно вдосконалюють робочі процеси. Це ASAICHI, KAIZEN та 5S. Надалі ми також плануємо впроваджувати нові інструменти.

ASAICHI – це ранкові збори, на яких обмінюються найсвіжішою інформацією та фіксують проблеми, з метою подальшого їх вирішення.

Зараз на території офісу ASAICHI стало вже не просто ранковими зборами, а культурою, без якої складно уявити «Аврору». Враховуючи епідеміологічні обставини, проведення ASAICHI перейшло в онлайн режим та стало ще більш продуктивним.

KaizeN – це щоденні покращення. Саме за допомогою KaizeN ми покращуємо робочі процеси та усуваємо втрати, з якими зіштовхуємося постійно. Суть підходу KaizeN полягає в тому, що співробітники пропонують свої ідеї для розв’язання якоїсь проблеми або покращення процесу. Ідеї розглядає спеціальна комісія, до якої входять представники LEAN та зацікавлені у покращеннях співробітники компанії. Комісія визначає доцільність реалізації та дає «зелене світло». А далі співробітник, який подав ідею, сам або з допомогою колег втілює її в життя. За впроваджені ідеї KaizeN-лідери отримують бали, які можна обміняти на грошову винагороду. Наразі співробітники всіх підрозділів максимально залучені до KaizeN, адже у наш час мати втрати у процесах немодно.

5S – це метод організації робочого простору (робочого місця), метою якого є створення оптимальних умов для виконання процесів, підтримки порядку, чистоти, акуратності, економії часу та енергії.

5S покращує безпеку праці, ефективність роботи, комунікацію серед учасників робочих зон та допомагає краще реалізувати себе, як спеціаліста.

Процес вдосконалення нескінченний – резерви оптимізації будуть завжди. Саме тому «Аврора» не зупиняється на досягнутому, а має в планах багато проєктів, спрямованих на вдосконалення за допомогою різних LEAN-інструментів.